Home Programming Kids Programming Hardware & Software Hardware & Networking APP security Software Education Kids Study MCQS Download OTHERS Festivals Multiple Choice Question (MCQ) Login

Festival Multiple Choice Question MCQ

Categories: Festivals

Q1. ______ is celebrated by Christians as the birth of Jesus Christ.


(a) Christmas

(b)Easter

(c)Diwali

(d)Eid al-Fitr

Answer : A


Q2. _________ is known as the “Festival of Lights”. It is celebrated as a festival of victory of good over evil.


(a)Dussehra

(b)Christmas

(c)Diwali

(d)Raksha Bandhan

Answer : C


Q3. __________ is celebrated by Muslims at the end of the fasting month of Ramadan. It is considered as the feast of breaking the fast.


(a)Eid ul-Fitr

(b)Holi

(c)Onam

(d)Navratri

Answer : A


Q4. Which Hindu festival is celebrated by sisters who tie a colourful, decorative thread on the wrists of their brothers and perform pooja for their long life and good health?


(a)Diwali

(b)Raksha Bandhan / Rakhi

(c)Holi

(d)Ganesh Chaturthi

Answer : B


Q5. Which festival is celebrated as the birth of Lord Krishna, who is considered as the eighth avatar of Lord Vishnu?


(a)Navratri

(b)Diwali

(c)Janmashtami

(d)Maha Shivratri

Answer : C


Q6. Which is the festival that is celebrated as the resurrection of Jesus Christ after his crucifixion?


(a)Christmas

(b)Easter

(c)Eid al-Fitr

(d)Holi

Answer : B


Q7. Which festival is also popularly known as the “Festival of Colours” in India? This festival marks the onset of the spring season in the country.


(a)Diwali

(b)Holi

(c)Janmashtami

(d)Maha Shivratri

Answer : B


Q8. Which Islamic festival is celebrated to recognize the willingness of Ibrahim to follow Allah’s command to sacrifice his son?


(a)Eid ul-Fitr

(b)Onam

(c)Christmas

(d)Eid ul-Adha

Answer : D 


Q9. _________ is the festival which marks the end of Navratri and Durga Pooja in India.


(a)Dussehra

(b)Diwali

(c)Holi

(d)Janmashtami

Answer : A


Q10. Which festival commemorates the birth of the much-loved elephant-headed Hindu deity who is regarded as the remover of obstacles?


(a)Navratri

(b)Dussehra

(c)Janmashtami

(d)Ganesh Chaturthi

Answer : D


Q11. _________ is known as the harvest festival of Kerala celebrated by Malayalis across the southern part of India.


(a)Onam

(b)Pongal

(c)Lohri

(d)Easter

Answer : A


Q12. Which Hindu festival is celebrated as the victory of a divine goddess over the demon king Mahishasura?


(a)Christmas

(b)Durga Pooja

(c)Holi

(d)Diwali

Answer : B


Q13. __________ is celebrated in honour of the Hindu deity, Lord Shiva. This festival symbolizes the overcoming of ignorance and darkness in life.


(a)Maha Shivratri

(b)Janmashtami

(c)Holi

(d)Ganesh Chaturthi

Answer : A


Q14. Which sacred festival of the Sikh community marks the birth of the first Sikh Guru?


(a)Guru Nanak Gurpurab

(b)Vaisakhi

(c)Holla Mohalla

(d)Janmashtami

Answer : A


Q15. __________ is the harvest festival that is celebrated in Assam that marks the beginning of the Assamese New Year.


(a)Makar Sankranti

(b)Bohag Bihu

(c)Lohri

(d)Onam

Answer : D


Festival Multiple Choice Question MCQ